Za pět minut dvanáct. Poslední den před začátkem platnosti vládních opatření patřil od těch nejčasnějších hodin ranních 6. ročníku nejextrémnějšího triatlonového závodu na území ČR – Winterman Xtreme Triathlon 2020.
 
Jedná se 8,3 km plavání v ledovém Labi s cílem v Děčíně, 180 km na kole s převýšením 3100 m, vedoucí Českým Švýcarskem a přes Lužické hory a závěrečný maraton s cílem na Ještědu. Na trati nejsou žádné občerstvovací stanice, vše potřebné musí závodníkovi poskytnout jeho support, který mu pomáhá podél celé trati. Právě osobní podpora a kooperace dělá ze závodu silný, kolektivní prožitek. Vedle stovky borců se na start postavilo i pět štafet, kde měl každý člen na starosti jednu z disciplín. Pod štafetou UCED Team startoval Matěj Jakubec jako plavec, náš člen Jirka Fencl, který měl na starosti cyklistickou část, Jaroslav Zámiš, maratonec na konec a všechny po celý závod opečovával skvělý support Martin Zimmermann.
 
Matějův skok z vysoké plošiny do mrazivého Labe proběhl v 5:00 ráno, s rychlý průtokem řeky bylo plavecké tempo okolo 40s/100m. Zmrzlého Matěje vystřídal Jirka, který vyrazil do prvních dvou hodin cyklistiky v absolutní tmě a mlze. Na cyklistické části vetknuté do maximálně zvlněné krajiny strávil v chladném počasí na kluzkých silničkách šest hodin. Jarda v závěrečném maratonu dostal štafetu na 2. pozici a pořádně si hrábl, když posledních 11 kilometrů začalo stoupání s cílem na Ještědu, kde s ním celá štafeta absolvovala finální výběh nahoru. Celkový čas závodu 10:56:36, zážitek zaručen a tělo bolavé.
 
Hlavní myšlenka závodu je ale ještě jinde. Štafeta UCED Team mohla za laskavé podpory společnosti Unicapital Distribuce společně s ostatními štafetami a celkovým vítězem věnovat celé své startovné Dětskému Kardiocentru FN Motol. Celý závod je pak oslavou vzájemné pomoci, překonání sebe sama a boje s nepřízní podmínek.