Páteční závod dětí zahájil triatlonový festival v Račicích. Hladinu vody veslařského areálu jako první rozvířil aquatlonový závod dětí ve věku 8-9 let. Mezi chlapci vybojoval stříbro Tonda Kovář.

V 17 hodin vypukl hlavní závod prvního dne račického festivalu. Závod pro kategorie žactva a OPEN probíhal na distancích 200 metrů plavání, 5 kilometrů cyklistiky a kilometr běhu. Zároveň závodníci startovali v intervalu patnácti sekund. Pro žáky byl tento závod kvalifikací na sobotní finále. Nejlépe si mezi mladšími žáky vedl Vojta Gröschl, který finišoval na třetím místě. V téže kategorii doběhl Honza Kovář devátý, Cyril Blažek dvacátý osmý a Vašík Gröschl třicátý pátý. Mezi stejně starými děvčaty skončila na sedmé pozici Kája Kůrková, dvacátá čtvrtá poté závod dokončila Julča Tourková. V nejstarší dětské kategorii jsme měli jedno zastoupení. Kyrill Goncaruk mezi chlapci vybojoval dvacáté čtvrté místo.

Zítra nás čekají postupně kvalifikace na hlavním závod, finále kategorie žáků a v odpoledních hodinách poté finále hlavního závodu. O nejvyšší příčky bude bojovat 25 nejlepších triatletů z dopoledních kvalifikacích. Zároveň se uskuteční i závod jihočeského poháru v Tálíně.